Aktuális:

Soha nem elég! - A P. Box 1983-as koncertfelvételének új kiadása

Maradj a vonalban címmel megjelent a Pandora's Box 1983-as, a Budai Ifjúsági Parkban rögzített koncertje vinylen, rajta egy idáig kiadatlan felvétellel.

A Kő kövön című album kvázi bemutatóján készült hanganyag lelkes fogadtatásából talán még az az elragadtatás is kihallható, hogy pár héttel azelőtt mutatták be a Városligetben az István, a királyt. Vikidál a mennybe ment - persze csak akkor, ha Koppánynak, a pogány vezérnek megbocsátottak az égiek.

A P. Box a magyar rocktörténet egyik legkülönösebb, megkésett formációja.

1980 késő őszén két P. Mobil-tag, Bencsik Sándor és Cserháti István kivált Schuster Lóránt csapatából, mert a nyakas zenekarvezető évek óta nem tudta nagylemezhez juttatni az "örökmozgókat". Az 1973-ban alakult, tehát lassan ötvenéves P. Mobil azóta sem tudta kiheverni Bencsik távozását, hiszen "Samuka" írta a magyar rocktörténet talán legnagyobb, leginkább emblematikus himnuszait: a Kétforintos dalt, Az utolsó cigarettát, a Főnix éjszakáját, a Honfoglalás nagy részét, a Csillag leszelt, az Örökmozgót, a Menj tovább!-ot, a Forma 1-et.

Ám amikor a P. Box vezetése és a szervezési munka jelentős része is rá hárult, leblokkolt. Hiába kapott azonnal lehetőséget a hanglemezgyártól az új zenekar, a P. Box első, 1982 tavaszán megjelent albuma felemásra sikerült. Bencsiken óriási volt a nyomás, hiszen minimum olyan dalokat vártak volna tőle, mint a Kétforintos dal, ám ő el akart mozdulni a "terpeszállós hard-rock" vonaltól, ezért némi amerikai ízt és egy kis Led Zeppelint is belecsempészett az új dalokba. Már kétéves volt a Pandora's Box, amikor Varga Miklós, megszegve a zenekar belső szabályzatát, egy nemzetközi formációval, a Safarival is dolgozni kezdett, ezért Bencsik elbúcsúzott tőle. És ekkor találták meg a Dinamit megszűnése után már hónapok óta a helyét kereső legjobb torkú magyar énekest, a P. Mobil elveszett bárányát, Vikidál Gyulát.

Így már pontosan annyian játszottak a P. Boxban a klasszikus, nagy P. Mobilból, mint a Schuster-féle zenekarban. Mivel Bencsik és Vikidál volt a két frontember, és Cserháti István Jon Lordra emlékeztető fazonjával maga volt az eszményi orgonista, a P. Box lett a legautentikusabb, eszményi hard-rock zenekar.

1983 őszén, az István, a király minden képzeletet felülmúló sikere után jelent meg a Kő kövön című Pandora's Box-nagylemez, ami az 1978-as Piramis 2, az 1980-as Edda debütáló albuma és a szintén 1980-as keltezésű, bemutatkozó Korál-lemez mellett a magyar hard-rock egyik csúcsteljesítménye.

Második lemezük felvételekor már szárnyakat kapott a legjobb magyar gitárriffeket és a legízesebb szólókat író Bencsik Sándor, a szőke herceg. Ez részint annak volt köszönhető, hogy Vikidál Gyula Sáfár József basszusgitáros szerint mindig olyan kreatív, nívós énekdallamokat hozott egy-egy dalhoz, hogy nehéz volt kiválasztani, melyik a legjobb.

Hogy miért mégis a P. Box lemeze lett a leginkább esszenciális hard-rock lemezünk?

Mert Balázs Fecó nem kimondottan énekes karakter, Révész inkább glam-rockos, feminin alkat, és Pataky munkásimázsa sem illett a hagyományos hard-rock stílushoz. Mindhárom lemez klasszikus, hibátlan a maga nemében, de az alaposan megkésett P. Box-album lett a céhszabályoknak leginkább megfelelő, klasszikus hard-rock munka.

Sok rejtőzködő szavazót ismerünk, akiknek, bár nem vallják be, a Kő kövön a legkedvesebb magyar hard-rock lemezük. Az album minden dala (pl. A zöld, a bíbor és a fekete, a Maradj a vonalban, a Soha nem elég, a Vágtass velem stb.) sláger lett, talán ebben a pillanatban is játssza őket valamelyik hard-rock feldolgozásokra szakosodott tribute zenekar.

E lemeznek volt a bemutatója 1983 szeptemberében a Budai Ifjúsági Parkban.

Még nincs egy éve, hogy Vikidál a P. Boxban énekelt, sőt maga a zenekar sincs még hároméves, mégis sikerül megidézniük a magyar rock 1977 és 1981 közötti második aranykorát, amikor a rockzene és az ifjúsági probléma a magyar kultúrpolitika fókuszába került. Amikor minden koncert egy ütközet volt.

A P. Box Kő kövön című lemeze afféle időutazás az aranykorba, a Maradj a vonalban című, idén decemberben kiadott 1983-as koncertlemez pedig már dupla időutazás: abba a korszakba, amikor minden az István, a királyról és Vikidál Gyuláról szólt. Aki figyelemmel kísérte a zenekar 1984 elején indult, az István, a király dalait is bemutató turnéját, tudja: a P. Box egy év erejéig valóban megidézte azt a bizonyos második aranykort... Amikor az Orosháza melletti Bogárzó lóversenypályáján 1984 augusztusában felléptek, a mezőhegyesi állomáson már délután cirka két-háromszáz fiatal lézengett, akik kubai cukroszsákokból varrt felsőikben úgy festettek, mint valami indián törzs. Nem is fértek fel a piros csehszlovák kis BZ vonatra. Karneváli hangulat és rendőri igazoltatások dobták fel a napot, amely egy sosem volt korszak egyik utolsó felvonása volt.

Ezt a hangulatot is sikerült megörökíteni az 1983. szeptember 20-án, az Ifiparkban rögzített felvételen.

És hogy miért érdemes meghallgatni annak is, akinek megvan a Kő kövön? Nos, mert szerepel rajta egy idáig lemezen sosem szereplő felvétel: a Táncolj, Pandora! valamint két olyan, amelyen korábban nem Vikidál, hanem Varga Miklós énekelt: a Halálkatlan és a Nekem ne mondd! Némileg más a dalok keverése is: kicsit olyan, mintha Sáfár basszuserősítőjére tett magnóval rögzítették volna... A basszus enyhén felülfogalmazott a szólógitárhoz képest, a sound "pattogósabb", ugyanakkor dinamikusabb is. A felvétel keverős, azaz a keverőpultról rögzítették, így meglepően tiszta a hangképe. Persze nem olyan, mintha eleve koncertlemeznek készült volna, amihez kivonul egy közvetítőkocsi is. Mégis kisebb csodának számít, hogy ezt lemezt most, 2020 végén kezünkbe vehetjük.
1955-2022

Elhunyt Csiga Sándor dalszövegíró,

zeneszerző, sárkány- és vitorlázó repülő pilóta, a magyar rockzenei élet meghatározó alakja, a P. Box szövegírója...

Nyugodjon Békében!


Bencsik Sándor tervezte, és készítette el saját kezüleg a P. Box medált. Eredeti szakmája ötvös volt.


A Debreceni P. Box tagjai:

Koroknai Árpád - Sándor József

Ferenczi Tibor - Kiss Konrád

Szabó Krisztián

Bodó Tamás (ex. dobos)Szabó Krisztián - Ember tervez... 

Egy évvel ezelőtt azt hittük még, hogy a 2020-as év a Pandora's Box éve lesz, hiszen idén lenne 40 éves a kultikus zenekar és azt gondoltuk, hogy mindkét utód ki tesz magáért és nagyokat nosztalgiázik Vikidál Gyulával és Varga Miklóssal, de hát ember tervez...

Közbe szólt a járvány. Hogyan tovább? A kérdést most Debrecen felé intézem, Szabó Krisztián felé, hiszen náluk igazán nagy változások történtek, a csapat bejelentette, hogy szünetel, miközben a banda 4/5-e megalapította a MoneyRoll-t, mert ugye hiába a váratlan, vagy előre megálmodott változások, az ember tervez... (Fiery)

Hogy érzed magad 2020-ban?

Köszönöm kérdésed, nagyon furcsa év lett 2020. Szerintem január 1-jén senki nem gondolta volna, hogy mi következik. Ennek megfelelően elég ambivalens érzések kavarognak bennem. Remélem jövő nyáron már a megszokottak szerint mehet az életünk tovább.

Mi történt a debreceni P. Box együttessel?

Jelenlegi formájában szünetel, aztán meglátjuk mit hoz a jövő.

Milyen érzések kavarognak benned a P. Box után?

15 évig voltam a zenekarban, azt hiszem ez azért hosszú időnek tekinthető. Szeretném hinni, hogy ameddig ott voltam, mindent megtettem azért, hogy minél jobban és sikeresebben működjünk. Természetesen hiányzik. A miértekről megállapodtunk, hogy nem beszélünk, ehhez tartom is magam, de az előzőekben írtak ellenére minden okkal történt.

Idén 40 éves a P. Box, volt tervben ünnepi nagy koncert?

Volt, ráadásul úgy, hogy minden egykori és jelenlegi tag együtt lépjen fel, mindenkit megkerestünk. Így lett volna kerek a 20/40 évforduló. Sáfár Öcsi azonban a meghívásunkat nem fogadta el, ez után tudomásom szerint már nem mindenki lett volna benne, végül beütött a járvány, így aztán az egész kezdeményezés elhalt. Úgy látszik a P. Box történtében semmi nem egyszerű.

Most akkor lesz béke végre a budapesti P. Box zenekarral?

Az előző válasz alapján nem hiszem, nem tudom. Végül is azt sem gondoltam volna, hogy a hosszú idő után Szabó Istvánnal normális, korrekt módon tudunk beszélgetni, mégis megtörtént.

Úgy döntöttetek, hogy új formában folytatjátok. Hogyan született meg a MoneyRoll zenekar?

Végül is a P. Box-ból négyen együtt maradtunk, és Paszti (Asztalos Attila) énekes-szövegíró csatlakozásával úgy döntöttünk, hogy zenélünk tovább. Mindenki egyetértett azzal, hogy ezt a zene öröméért tesszük, azt és úgy és akkor csináljuk, amit mind az öten akarunk. Zenében és szövegben nem keresünk célközönséget, nem akarunk mindenáron "befutni", megfelelni, trendeket követni, hanem ha tetszik az embereknek amit csinálunk, annak örülünk. Azért kezdtünk zenélni valamennyien évtizedekkel ezelőtt, mert valamit így vagy úgy el szerettünk volna mondani, játszani a színpadon, és most már megint csak ez az egy szempont számít. A zenekarnév ezért nem akart mindenképpen tradicionális, "mi aztán nagyon kemények és vagányak vagyunk" lenni, hanem inkább az irónia dominált. Schuszter Lóri írta valamelyik könyvében, hogy van aki azért megy fel a színpadra, mert el akar mondani valamit, és van, aki a pénzért. Ebből jött, hogy akkor legyen a zenekar neve némi malíciával MoneyRoll, ami kb. pénzköteget, gurigát jelent.

Annak idején a P. betű az anyazenekarra való célzással született (Mobil), ti nem gondoltatok arra, hogy legalább ezt a betűt ti is tovább viszitek?

Nem. Ahogy a műsorban sem akarjuk, hogy a múltunk domináljon. P. Box-ot csak a P. Box zenekarban van értelme játszani. Az úgy egy zenekar, együtt csináltuk, az oda tartozik. Új dolgokon agyalunk most, sok ötlet van, sajnos a járványhelyzet miatt jelenleg biztosabbnak tűnik az új dalokra, lemezre koncentrálni. Ha megvan a műsor, amiben 1-2 P. Box dalnál többet nem tervezünk és kiszámíthatóan lehet koncertet szervezni, akkor megindulunk. De ez szerintem 2021. Legalábbis remélem.

Hogyan alakult meg a MoneyRoll?

A P. Boxból négyen (Sándor "Günter" József gitár, Ferenczi "Cézi" Tibor basszusgitár, Kovács Tomi dob és én mint billentyűs) együtt maradtunk, és első ötletből megkerestük Pasztit, hogy lenne-e kedve velünk zenélni. Ő korábban Cézivel zenélt együtt a Phaidon és a Project zenekarban, legutóbb a Benzin tagja volt. Szerencsére igent mondott, és már írta is a szövegeket, amelyekről úgy érzetük, hogy elsőre passzolnak a dalokhoz. A "hogyan működjön a zenekar" kérdéskörben is egyetértettünk, úgyhogy elindultunk. Tulajdonképpen ez egy baráti társaság tudott maradni, ami szintén fontos szempont, legalábbis ezen a szinten.

Miben különbözik a MoneyRoll a P. Boxtól?

A frontember személyében (nevet). De komolyra fordítva a szót, Paszti az elején elmondta, hogy ő Korit nem tudja és nem is akarja pótolni, ha mi ezt szeretnénk, akkor nem ő a megoldás. Mi pedig elmondtuk, hogy nem is ezt szeretnénk, szerintünk az újkori P. Box énekese mindig Koroknai Árpád volt, és nem akarjuk, hogy bárki más legyen. Ez egy másik zenekar, ami nem visz tovább semmilyen örökséget, ez inkább egy új korszak kezdete. A stílus alapvetően nem változik, mert ugyanazok az emberek vagyunk, mint eddig, de nincsenek megkötések, megfelelési kényszer, hogy mi az ami P. Box-os, mert a név eddig kötelezett. Zenei értelemben is tágabbak a lehetőségek, frontemberként pedig Paszti tökéletesen passzol ebbe a képbe. A szövegötletek is tetszettek mindenkinek, alig változtattunk itt-ott az első verzióhoz képest.

Ezek után mennyiben maradnak a hagyományok?

Teljesen más zenekar, új, közösen írt dalokat szeretnénk létrehozni. A koncertekre egy- két P. Box dalban gondolkodunk, és egy- két Project számban, ami Cézi és Paszti régi zenekara volt, és 2010-ben vendég-billentyűztem egy felvételen.

Mit szóltak a változáshoz a rajongók, akik eddig mindenhová elkísértek?

Megértették a helyzetet. Nincs verseny, nem akarunk senkinek semmit bebizonyítani, ha nyomon követik a MoneyRoll-t annak csak örülünk. Eddig jó visszajelzéseket kaptunk az úgynevezett kemény magtól is, amit ezúton is nagyon köszönünk!

Hogyan viselitek a Covid zárlatot?

Új, induló zenekarként gyakorlatilag tervezhetetlenné vált a közeljövő. Ezért koncepciót váltottunk: először lemez, és koncertezés majd akkor, amikor legalább annyi biztossá válik, hogy egy előre lekötött bulit le lehet majd játszani a megadott időpontban. Ráadásul azt gondolom, hogy most óriási a tülekedés még a nagy nevek esetében is, egy új zenekarra nehezebb felhívni a figyelmet. Mivel nem a zenéből élünk, ezért ebben a harcban nem kell és nem is akarunk részt venni. Bízunk benne, hogy hamarosan lesz idő, amikor minden összeáll - hely, idő, lehetőség, közönség, pozitív energiák -, de jelenleg ez még nem az a szakasz.

Maszkban próbáltok?

Nem. De nem bármiféle maszkellenesség, vagy hasonló baromság miatt, hanem mert nyáron ez viszonylag biztonságosan kivitelezhető volt.

Kik segítik a zenekart?

Három embert mindenképp szeretnék kiemelni: Hartmann Kristófot, aki kiadóként mindenben segít és támogat minket, Hegedűs Istvánt, aki a zenekar sajtóügyeit vállalta és Tóth Csabát, aki a koncertszervezőnk. Nekik mindent köszönünk ezúton is! De a baráti körünkből és a korábbi P. Box rajongók közül is nagyon sok biztatást kapunk, ezer hála érte.

Hogyan kommunikáltok a rajongókkal, érdeklődőkkel?

Minden létező fórumon, telefon, internet, személyesen. Mivel ez egy a nulláról induló zenekar, ezért minden egyes visszajelzés, megtekintés, komment nagyon nagy dolog a számunkra és fontos is egyben.

Ki szervezi a fellépéseket és milyen szisztéma alapján?

Tóth Csaba a koncertszervezőnk, de a tapasztalatok alapján néhány bulit mások is szoktak hozni. A mai világban ebbe szisztémát szerintem nehéz vinni, minden felkérésnek örülünk, ahol a feltételek is adottak egy-egy jó bulihoz.

Készülnek az új dalok, ez azt jelenti, hogy hamarosan ebből lemez lesz?

Igen. Gondolkoztunk EP-ben is, de a kiadó javaslatára inkább albumot dolgozunk ki. Hagyományos zene, hagyományos formátum. Ez annyiból is előnyös, hogy akkor az a hét- nyolc dal is meglesz, amelyik a műsor gerincét adja majd. Dalonként is igyekszünk előzetesen megjelenni, hogy azért az érdeklődök ne egyszerre kapjanak egy lemeznyi újdonságot a nyakukba. két- három dalos etapokban gondolkodunk, eddig két szám jelent meg, most a következő két- három kerül majd felvételre. Ősszel bizonyára ezekkel is találkozhat majd a közönség. De nem kapkodunk, többször is átírunk ezt-azt, van olyan dal, ahol a szólók alatti rész már a negyedik verzióját kapja. Ebből a szempontból szerencsés helyzet, hogy Cézi stúdiójában próbálunk, csak egy mikrofonozás és már fel is vettük az új részeket (nevet).

A klip manapság elengedhetetlen. Minden dalhoz készül egy?

Szöveges videó igen. Klip valószínűleg az általunk megítélt legjobb dalokhoz készül majd. Az első ötlet az ősszel megvalósításra kerül mindenképp.

Köszönjük a közönségünknek, rajongóinknak, hogy figyelemmel kísérik a zenekar ténykedését, értük érdemes csinálni! R'n'r mindörökké!

Készítette: Fiery

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el